Volatiliteit en de variantie bij gokkasten

Volatiliteit bij gokkasten

Volatiliteit is een term die vooral gebruikt wordt op de aandelenbeurs. Een hoge volatiliteit zegt daar iets over de mate waarin de koers van een aandeel op en neer gaat. Koersen die heel erg schommelen geven aan de belegger de kans om mooie winsten te maken. De volatiliteit van een gokkast zegt iets over de verdeling van de winst die op de gokkast gemaakt kan worden. Stel je hebt een gokkast met een return to player van 97 %. Dan houdt dat in dat er van iedere € 1000,- die er in gegooid wordt uiteindelijk € 970,- als prijzen wordt uitgekeerd. Dit percentage zegt echter helemaal niets over hoe die € 970,- uitgekeerd wordt.

In de meest extreme vorm zouden er alleen prijzen van € 970,- gegeven kunnen worden op het moment dat de jackpot valt. In dit voorbeeld gaan we uit van drie rollen met elk tien mogelijkheden. Bij elkaar levert dit duizend mogelijkheden op. Het wordt dan een soort alles of niets spel. Je hebt of de jackpot en een mooie prijs of helemaal niets. Dan is er sprake van een maximale volatiliteit . De vraag is of dit een spannend spel op zal leveren. In de praktijk is dan ook dat je dit nergens ziet omdat waarschijnlijk niemand interesse heeft om op zo’n gokkast te spelen. Hoe minder combinaties een prijs opleveren hoe hoger de volatiliteit .

Wat is aantrekkelijker?

Voor spelers wordt een gokkast aantrekkelijk als er vaker prijzen vallen dan alleen maar op de jackpot. Het gemiddeld uit te betalen bedrag per duizend draaien blijft hierbij hetzelfde. Maar de jackpot gaat naar beneden waardoor er ruimte ontstaat om ook voor andere combinaties prijzengeld beschikbaar te krijgen. Het spel zal hierdoor spannender worden omdat er vaker prijzen vallen. Daar staat tegenover dat de hoogste prijs lager wordt.

Dat is zo omdat de andere prijzen ten koste gaan van de hoogte van die ene hoge prijs. Hoog volitilitieve gokkasten zijn dus de gokkasten voor de gokkers die niet zo geïnteresseerd zijn in kleine prijsjes. Maar voor degene die willen gokken en gaan voor de kleine kans dat ze een grote prijs winnen. Overigens zal geen enkele gokkast een zo hoge volatiliteit hebben als de denkbeeldige gokkast in het voorbeeld.

winkansen
De Volatiliteit en de Variantie van verschillende gokkasten…

Variantie bij gokkasten

Waar de volatiliteit iets zegt over het aantal winnende combinaties zegt de variantie iets over het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs. Om het spelen op de bovengenoemde denkbeeldige gokkast iets interessanter te maken kun je in plaats van de jackpot als enige winnende combinatie er voor kiezen om drie combinaties als winnende combinaties te benoemen. Variantie heeft dan betrekking op het verschil tussen de laagste prijs en de hoogste prijs.

Zo zou je kunnen kiezen voor twee prijzen van elk € 100,-,. Deze vallen dan twee keer zo vaak als de jackpot. De variatie is zo al een stuk groter net als de kans dat er een prijs valt. Veel gokkasten bieden een combinatie van redelijk wat kleine prijsjes. De kleine prijsjes vallen regelmatig en een de jackpotdie maar heel zelden valt. Zo zou je van de jackpot van onze voorbeeld gokkast nog € 100,- af kunnen halen om daarmee tien prijzen van elk € 10,- aan de prijzen combinaties toe kunnen voegen. De jackpot wordt dan € 670,- en die valt gemiddeld één op de duizend keer. De prijs van € 100,- valt gemiddeld één op de vijfhonderd keer en de prijs van € 10,- valt gemiddeld één op 100 keer.

Over de variantie van gokkasten wordt heel goed nagedacht. Iedereen vindt het namelijk fijn om van tijd tot tijd een kleine prijs te winnen. Maar ook wel wil weten dat er een kans is op een grote prijs. De kunst is om de verdeling zo te maken dat een speler zowel het gevoel heeft een redelijke kans te maken op een kleine prijs maar er ook een geloofwaardige belofte is van het winnen van de grote prijs.

De Ultieme variantie

De ultieme variantie ontstaat door de introductie van een progressieve jackpot. Hierbij is een groep van gokkasten, tot soms wel duizenden gokkasten, aan elkaar gekoppeld. Bij iedere spel gaat een deel van de inleg naar een jackpot die tot enorme hoogtes op kan lopen. De kans dat je die miljoenen wint is heel klein maar de kans is er altijd en dat maakt het spelen op een gokkast met een progressieve jackpot voor de mensen die echt voor de grote prijzen gaan heel erg interessant.