Jackpot

De hoogste prijs die je op een enkele gokkast kunt winnen is de Jackpot, hoewel zelfs bij de beste gokkasten de kans erg klein is. Als op één van prijslijnen een volle rij met Jackpot symbolen verschijnt is de prijs gewonnen. We geven je een uitleg. De hoogte van de Jackpot hangt van heel veel factoren af. De eerste is het aantal rollen waarover de jackpot beschikt en het aantal symbolen per rol. Stel je hebt een gokkast met vijf rollen en per rol heb je tien symbolen.

Dan is het aantal mogelijkheden honderdduizend. Bij deze gokkast zal de Jackpot dan ook gemiddeld bij honderdduizend draaien één keer vallen. Iedere gokkast heeft een Return to Player. Dit is het percentage dat van alle ingelegde gelden weer aan de spelers wordt terugbetaald. Stel dat dit percentage 95% is dan zal per honderdduizend draaien en een inworp van € 1,- per draai gemiddeld € 95.000,- uitbetaald worden.

Jackpot
Jackpot

Return to Player en prijzengeld

De kunst van het ontwerpen van een voor spelers aantrekkelijk prijzenplan is dit beschikbare prijzengeld zo te verdelen over de verschillende winnende combinaties. Op een manier dat het spannend genoeg is om het spel te spelen. Ook moet er een echt grote klapper gemaakt worden als de Jackpot valt. Een kast waarbij de speler duizenden draaien kan maken zonder dat er ook maar één keer een prijs valt zal bij de spelers op de gokkasten weinig enthousiast onthaald worden.

Aan de andere kant zal een kast die heel veel winnende combinaties heeft maar daarmee zoveel van het beschikbare prijzengeld van € 95.000,- uitdeelt. Waardoor een erg lage Jackpot overblijft ook niet echt op positieve reactie mogen rekenen. Als je een Jackpot wint wil je thuis wel een verhaal kunnen vertellen over de grote prijs die je gewonnen hebt.

Hogere Jackpot met meer rollen

De eerste fruitautomaten hadden maar drie rollen en het aantal mogelijkheden was slechts duizend. De Jackpot viel regelmatig maar de prijs was beperkt. Dit is ook de reden dat met het toenemen van het aantal rollen de gokkasten veel interessanter werden. Met het toenemen van het aantal rollen nam de hoogte van het totale prijzengeld en hiermee ook de Jackpot exponentieel toe. Daarin tegen nam de kans dat je inderdaad een Jackpot won exponentieel af.

Hoge jackpots
Hoge jackpots

De variantie heeft betrekking op de hoogte van de prijzen die op de winnende combinaties vallen. Het heeft ook betrekking tot de verschillen in hoogte tussen die prijzen. Een hoog variante gokkast heeft een beperkt aantal kleinere prijzen maar wel een serieus hoge Jackpot. Terwijl een laag variante gokkast veel kleinere prijzen heeft. De toename van het aantal winnende combinaties gaat wel ten koste van de hoogte van de Jackpot.

Tegenwoordig heb je ook de progressieve jackpot. Dit is een jackpot die met iedere inzet op de gokkast een beetje groter wordt. Vaak zijn er ook verschillende gokkasten aan elkaar gekoppeld.

Iedere draai van gokkast staat op zichzelf

Het is goed te bedenken dat iedere draai van een gokkast op zichzelf staat en niet beïnvloed wordt door de recente of minder recente draai history. Ondanks alle goede bedoelingen hebben alle tips over het niet kiezen van een gokkast waar recent een Jackpot op gevallen is, niet zo veel zin.

Ook het een studie maken van op welke kasten wanneer de JackPot gevallen is, heeft niet zo veel zin. De uitkomst van de ene draai is volstrekt onafhankelijk van de uitkomst van de vorige draai. Er is dus een statistische kans dat een gokkast twee keer achter elkaar op de JackPot uitkomt alleen is die kans heel erg klein.

Gokkasten bestaan uit software en beeldscherm

Tegenwoordig zijn vrijwel alle gokkasten videoslots waar op een scherm een animatie wordt getoond. De gokkasten bij alle online casino’s zijn per definitie gebaseerd op software. Het hart van de software is een Random Number Generator. Deze kiest voor iedere draai uit miljoenen mogelijkheden een combinatie op basis waarvan de symbolen op de winlijnen getoond worden. Vervolgens bepaalt de software of er wel of niet sprake is van een winnende combinatie.

Het is niet zo dat de software zo gemaakt is dat er sprake is van een databank. Waarin alle combinaties waaruit de gekozen combinaties verwijderd worden en de kans dat een nog niet gekozen combinatie steeds groter wordt. Deze informatie wordt simpelweg niet bijgehouden.

Zo is de software gewoon niet geschreven. De Random Number Generator kiest iedere keer een combinatie alsof het de allereerste keer is. De Random Number Generator heeft dus geen benul van verleden, heden en toekomst. Het spelen op een hoog variante kast is heel erg spannend omdat er een reële kans is dat er een grote prijs gewonnen wordt. Het is wel goed te bedenken de kans hierop heel erg klein is.